Professioneel een voice-over opnemen, zo doe je het!

Vind je het lastig om je voice-over professioneel op te nemen? Of komt je stem er net niet lekker uit? Er zijn enorm veel dingen waar je op moet letten. Zo kun je denken aan de afstand tot de microfoon, het gebruiken van de juiste microfoon, de manier waarop je inspreekt en de uiteindelijk mix van de voice over.

Fields Studio heeft al jaren ervaring op het gebied van professionele opnames. Dus om het je gemakkelijk te maken hebben wij hier 5 tips om jouw voice over professioneel te laten klinken!

1. Verzorg je stem goed

Ten eerste begint jouw voice-over opnemen bij de stem zelf! Het is dan ook belangrijk dat je deze goed verzorgt. Net zoals je omgaat met een duur instrument. Zo moet je natuurlijk heesheid ook voorkomen. Maar moet je dan op letten? Drink bijvoorbeeld geen koffie voor een sessie en eet ook geen snoep. Een vettige keel is het laatste wat je wilt. Je kunt het aan de beste voice over artiesten vragen.

2. Zoek de juiste tone of voice

Nadat je zeker weet dat je stem klaar is voor een opname moet je nagaan wat jouw doelgroep is. Je wilt natuurlijk dat jouw stem hen aanspreekt. Hierbij ga je dus na wat de tone of voice moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zwoele zachte stem, of een luidruchtige dominante stem. Waar is jouw doelgroep naar op zoek? Zodra je dit weet ben je een stap dichter bij de perfecte opname van jouw stem. 

3. Neem je voice over op met een pop filter

Om een gefocuste sound te krijgen is het mooi om dichtbij de microfoon te zitten (proximity effect). Daarbij komen ook negatieve geluidseffecten bij kijken zoals het ‘pop geluid’. Dit krijg je vaak bij de uitspraak van woorden waar je veel licht bij uitademt. Moet je maar eens proberen om het verschil te horen. Eén met een popfilter en één zonder. Je zult verbaasd zijn wat voor resultaat het oplevert. 

4. Een goede microfoon

Een goede microfoon is natuurlijk een vereiste. Maar niet iedere microfoon past bij elke stem, zelfs als het een dure microfoon is. Het is altijd slim om drie ‘smaken’ microfoons te hebben waarmee je kan kiezen welke het beste past bij de stem die je gaat opnemen. Bij Fields Studio hebben we keuze uit meer dan 30 microfoons en zal er altijd een tussen zitten die bij jou stem past!

5. De akoestiek voor een voice-over.

De beste voice overs worden opgenomen in een ruimte waar geen reflectie aanwezig is. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je gaat opnemen goed geabsorbeerd is voor reflecties. Hiermee hoor je niet meer de ruimte waar je in staat en zal je audio helder en gefocust klinken. Onze muziekstudio beschikt over een geheel geabsorbeerde ruimte waarbij je snel een professionele sound krijgt voor het opnemen van voice overs.

Een voice-over opnemen bij Fields Studio!

Kom je er zelf niet uit, maar wil je toch professioneel je stem opnemen? Dat kunnen wij voor je regelen. En dat met al ons enthousiasme. We begeleiden je gedurende het proces, van opname tot het opgeleverde resultaat. Zo ben je zeker van de perfecte voice over opname. Heb je vragen? Neem contact met ons op. Fields studio helpt jou met al je geluidswensen.