Een podcast opnemen. Wat komt er allemaal bij kijken?

Het is de afgelopen jaren erg populair geworden. Podcasts! Of je nou in de auto zit of buiten aan het wandelen bent. Je kan het overal beluisteren. Waar luister jij naar? Podcasts komen in verschillende varianten te voorschijn. De een is alleen maar aan het praten over muziek en de ander over hoe je het beste kunt afvallen. Hoe dan ook, het luisteren naar een podcast is het nieuwe lezen van een boek. Je zou zelf ook gewoon een podcast kunnen beginnen!! Maar wat komt daar nou allemaal bij kijken?

Wij hebben hieronder een paar belangrijke dingen opgeschreven waar je rekenen mee kunt houden als jij jouw eerste podcast wilt gaan opnemen.

Bedenk een goed thema.

Het allerbelangrijkste van het opnemen van een podcast is dat je je luisteraars moet blijven boeien. Jouw doelgroep gaat zoeken naar wat zij interessant vinden. Probeer daarom een duidelijk thema aan te snijden wat vaker terug komt. Daarmee is het voor de luisteraar makkelijk te vinden. 

Zorg voor goed geluid.

Je zou denken dat dit vanzelfsprekend is, maar het valt ons toch vaak op dat het geluidskwaliteit van sommige podcasts erg tegen vallen. Zorg ervoor dat je een goede microfoon hebt die dichtbij je mond staat zodat je duidelijk te verstaan bent. Wil je weten welke microfoon het beste is voor jouw podcast? Klik dan HIER. 

Laat je podcast niet alleen horen, maar ook zien.

Dit is natuurlijk niet een vereiste, maar het is soms leuker om ook beeld hebben met wat je hoort. Daarom kiezen veel podcasts ervoor om alles ook te filmen. In onze muziekstudio nemen regelmatig podcasts op met geluid en beeld. Met meerdere camera’s en perfect geluid kun jij jouw podcast realiseren. Neem contact met ons op voor meer informatie. 

Uhm, uhm, uhm...

Precies. Een van de meest irritante dingen om naar te luisteren bij een podcast. Het langzaam praten en steeds ‘uhm’ zeggen tussen elk woord. Hoe zorg je ervoor dat dit niet gebeurd? De beste tip die we je kunnen geven is: probeer het gesprek natuurlijk te brengen. Sommige mensen denken te veel na over wat ze willen zeggen. Juist daardoor wordt je afgeleid en gaat je onbewuste toch te veel nadenken. Dus probeer te praten zoals je in het dagelijks leven ook praat. En anders kun je ervoor kiezen om alle ‘uhm’s’ weg te knippen in de edit.

De nabewerking

Oke, je hebt de eerste aflevering van je podcast opgenomen. Top! En nu? Op dit moment heb je waarschijnlijk audio sporen en wat beelden op een sd-kaart. Nu komt het gedeelte wat misschien wel het meest tijd gaat kosten. Post-productie! Sommige noemen het editten en de ander nabewerken. Hoe dan ook moet je alle bestanden die je hebt tot één mooi geheel brengen. Hoe wil je je audio laten klinken? Moet je veel problemen oplossen met het bewerken van de audio? Wil je gaan knippen en plakken in je podcast? Wil je er muziek aan toevoegen? Allemaal dingen om over na te denken. Bestudeer de podcasts waar jij graag naar luistert en kijk of dit ook bij jouw stijl past. 

Een podcast opnemen bij fields studio

Ben jij van plan om een leuke podcast op te nemen en wil je daarbij het beste geluid en-/of beeld bij? Dan ben je bij Fields Studio aan het goede adres. In onze muziekstudio hebben we genoeg ruimte om een mooie podcast setting te maken naar eigen smaak. We hebben meerdere camera’s en natuurlijk goed microfoons. Het enige wat jij hoeft te doen is praten, dan regelen wij de rest!