Het is je gelukt! De opnames van je podcast staan erop en je hebt er een goed gevoel bij. Nu is het tijd om alle bestanden in te laden en te luisteren naar hoe het klonk. Tijdens het afluisteren kom je erachter dat er veel stiltes vallen en dat er momenten zijn die irrelevant zijn. Ook klinken de stemmen niet zo helder als dat je gehoopt had en klinkt het gesprek op sommige stukken zachter dat de rest. Geen paniek! Je bent aanbeland in de post-productie. Deze fase van een podcast kost vaak meer tijd dan het opnemen zelf. In deze blog gaan we de basis doornemen van het editten van een podcast en pakken we de meest voorkomende dingen aan zodat jij een perfecte podcast online kan gooien!
Ja… Je had het vast niet verwacht, maar voor het beluisteren van een podcast moet je je oren gebruiken. Even zonder dollen, wat we hiermee bedoelen is dat je met een neutraal oor gaat luisteren naar wat je allemaal hoort. Denk hierbij aan het volgende:
Zou er in een podcast van kappers veel geknipt worden…? Met deze gouden uitspraak willen we je inleiden tot het hoofdstuk ‘knippen en plakken’. Iedere podcast heeft een eigen stijl. Je merkt dat veel podcast bezig zijn met eigenheid en branding. Dat is goed! Daarom is het voor jou ook handig om na te denken welke stijl podcasten je wilt overbrengen naar je doelgroep. Er zijn podcasts waar nauwelijks tot niet in geknipt en geplakt wordt. Waar zelfs het zetten van koffie of een telefoon gesprek op de achtergrond er niet wordt uitgehaald. Bij andere podcasts is het een gelikte productie en is over alles nagedacht. Zijn de onnodige gesprekken eruit geknipt en zijn er heel wat reclames of jingles toegevoegd. Dit zijn allemaal bewuste keuzes om je podcast een bepaalde sfeer te geven.
Bij Fields Studio denken we graag met je mee over welke stijl het beste bij jouw podcast past.
Ook dit hoofdstuk spreekt voor zich, maar hoe weet je nou of je goed bezig bent? Iedereen maakt wel eens fouten. Zo hebben wij ooit de rookie mistake gemaakt om geluid op te nemen in 44.1 kHz. Wat? Zegt dit je niks? Precies…
Heb je ook wel een gehad dat je beeld en geluid inlaadt in je edit programma en dat na 10 seconden de files niet sync lopen? Dat komt waarschijnlijk doordat je de sample rate verkeerd hebt staan. Als je in de wereld van video terecht komt moet je rekening houden dat je altijd 48.0 kHz audio moet opnemen. Hiermee loopt het beeld gewoon sync met je audio. Tip van de dag!
Is alles wat hierboven geschreven is chinees of heb je er zelf geen tijd/zin voor? Dan willen wij jou natuurlijk helpen met het editten van je podcast.
Met de beste tools in de markt en jaren ervaring ben je verzekerd van een professionele podcast edit die jouw podcast naar een hoger niveau brengt!