Een podcast editten, wat moet je weten?

Het is je gelukt! De opnames van je podcast staan erop en je hebt er een goed gevoel bij. Nu is het tijd om alle bestanden in te laden en te luisteren naar hoe het klonk. Tijdens het afluisteren kom je erachter dat er veel stiltes vallen en dat er momenten zijn die irrelevant zijn. Ook klinken de stemmen niet zo helder als dat je gehoopt had en klinkt het gesprek op sommige stukken zachter dat de rest. Geen paniek! Je bent aanbeland in de post-productie. Deze fase van een podcast kost vaak meer tijd dan het opnemen zelf. In deze blog gaan we de basis doornemen van het editten van een podcast en pakken we de meest voorkomende dingen aan zodat jij een perfecte podcast online kan gooien! 

GEBRUIK JE OREN

Ja… Je had het vast niet verwacht, maar voor het beluisteren van een podcast moet je je oren gebruiken. Even zonder dollen, wat we hiermee bedoelen is dat je met een neutraal oor gaat luisteren naar wat je allemaal hoort. Denk hierbij aan het volgende: 

  • De dynamiek van de spreker. Het is heel menselijk om van hard naar zacht te gaan tijdens het praten. Dit valt in het dagelijks leven niet op, maar als je audio opneemt kan dit gaan opvallen. Gebruik daarom compressie.
  • Bijgeluiden. Nee, niet van dat vliegende beest. Wat we hiermee bedoelen zijn geluiden die wellicht opvallen. Dit kan een hand zijn die op tafel tikt. Of gepiep op de achtergrond van de wasmachine die klaar is. Gesmak van een van de sprekers of wellicht een gekke ruis van een kabel of microfoon. Daar zijn leuke plug-ins voor om dit te verhelpen
  • De akoestiek. Iedere ruimte heeft een akoestisch karakter. De ene ruimte klinkt groot en de ander klein. Het kan ‘droog’ klinken (kort tot bijna geen reflectie van de muren) of ‘nat’ (dat je duidelijk hoort dat je in een ruimte zit). Tijdens het editten kun je ervoor kiezen wat je met deze informatie gaat doen. Uit onze ervaring is gebleken dat je deze keuze moet laten afhangen of je ook beeld hebt opgenomen. Als je namelijk als kijker ziet dat je in een grote ruimte je podcast hebt opgenomen, maar je laat het klinken als een droge ruimte zonder reflecties kan dit heel onnatuurlijk overkomen. In onze muziekstudio hebben we natuurlijk de perfecte ruimtes met verschillende akoestische karakters.

 

To knip or not to knip. That’s the question.

Zou er in een podcast van kappers veel geknipt worden…? Met deze gouden uitspraak willen we je inleiden tot het hoofdstuk ‘knippen en plakken’. Iedere podcast heeft een eigen stijl. Je merkt dat veel podcast bezig zijn met eigenheid en branding. Dat is goed! Daarom is het voor jou ook handig om na te denken welke stijl podcasten je wilt overbrengen naar je doelgroep. Er zijn podcasts waar nauwelijks tot niet in geknipt en geplakt wordt. Waar zelfs het zetten van koffie of een telefoon gesprek op de achtergrond er niet wordt uitgehaald. Bij andere podcasts is het een gelikte productie en is over alles nagedacht. Zijn de onnodige gesprekken eruit geknipt en zijn er heel wat reclames of jingles toegevoegd. Dit zijn allemaal bewuste keuzes om je podcast een bepaalde sfeer te geven.

Bij Fields Studio denken we graag met je mee over welke stijl het beste bij jouw podcast past. 

Laat beeld en geluid gelijk lopen.

Ook dit hoofdstuk spreekt voor zich, maar hoe weet je nou of je goed bezig bent? Iedereen maakt wel eens fouten. Zo hebben wij ooit de rookie mistake gemaakt om geluid op te nemen in 44.1 kHz. Wat? Zegt dit je niks? Precies… 

Heb je ook wel een gehad dat je beeld en geluid inlaadt in je edit programma en dat na 10 seconden de files niet sync lopen? Dat komt waarschijnlijk doordat je de sample rate verkeerd hebt staan. Als je in de wereld van video terecht komt moet je rekening houden dat je altijd 48.0 kHz audio moet opnemen. Hiermee loopt het beeld gewoon sync met je audio. Tip van de dag! 

Professioneel je podcast laten editten door Fields Studio

Is alles wat hierboven geschreven is chinees of heb je er zelf geen tijd/zin voor? Dan willen wij jou natuurlijk helpen met het editten van je podcast.

Met de beste tools in de markt en jaren ervaring ben je verzekerd van een professionele podcast edit die jouw podcast naar een hoger niveau brengt!