Met de band in de studio

Je hebt met de band nieuwe muziek geschreven en dat wil je graag opnemen in de studio. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?
Wil je alles tegelijkertijd opnemen of los van elkaar? Hoe weet je welke sound het beste bij jullie past? Hoe lang heb je nodig voor het opnemen van een EP of album? Dit zijn veel gestelde vragen. Daarom gaan we in deze blog de belangrijkste onderwerpen doornemen die je moet weten als je komt opnemen met de band.

Hoeveel tijd kost het om een EP of album op te nemen?

Deze vraag wordt het meest gesteld. En dat is logisch, want je wilt natuurlijk van te voren een duidelijk idee hebben hoeveel uur of dagen je moet boeken in de studio om jouw muziek op te nemen. Je voorbereiding is het allerbelangrijkste. Het mooiste zou zijn is dat je met de band je muziek van binnen en van buiten kent voordat je de studio in komt. Meestal kost het je dan maximaal 5 takes per song om de basis erop te zetten.

Wat is de basis?
Dit zijn de belangrijkste partijen die de band, in dezelfde take, kan opnemen. Het is afhankelijk van de productie, maar soms wil je een extra gitaar of synth partij opnemen. Deze partijen doe je vaak later op de dag (of na die 5 takes) opnemen.

Pre-productie.

Dit is eigenlijk een verlengstuk van het eerste hoofdstuk. Want als je goed voorbereid de studio in wilt moet je een goede pre-productie hebben gehad. De dingen waar je aan kunt denken zijn:

– Weten welk bpm het lied is.
– Welke sound wil je met de band.
– Moeten er meerdere lagen worden opgenomen?

– Lead vocal opnemen op dezelfde dag of een andere keer?

Check tijdens het schrijven of repeteren van je muziek welk tempo het beste aanvoelt. Noteer dit en geef dit door aan de audio engineer.
Door met referentie tracks te werken kun je al een duidelijk beeld schetsen over hoe jullie willen klinken. Denk aan een goede drumsound, of een bepaald gitaar effect e.d.. Dit is belangrijk om van te voren te doen, want dan kan de audio-engineer / producer hier productie keuzes in maken.

Meestal is een creatieve curve in de studio niet zo héél lang, maar je wilt toch graag zoveel mogelijk muziek opnemen tijdens een opnamedag. Daarom is het goed om te weten voor de zanger of zijn definitieve partijen dezelfde dag kunnen worden opgenomen of toch liever een andere dag. Bij Fields Studio zijn er meerdere opnameruimtes waardoor we geen geluidslekkage hebben in bijvoorbeeld een zang microfoon terwijl je met de band opneemt. Dit geeft ons de mogelijkheid om zang takes te kunnen gebruiken die opgenomen zijn tijdens een magisch moment van de band.

Elkaar goed kunnen horen is belangrijker dan je denkt.

De meeste bands kunnen blind op elkaar vertrouwen en weten precies wat hun partijen zijn. Maar net als bij een live-show is het belangrijk om elkaar goed te kunnen horen. Als jouw mix lekker in de oren klinkt ga je beter spelen!
Daarom werken wij met personal monitor systemen. Dit zijn monitor kastjes waarmee je een eigen mix kan maken die voor jou het beste werkt.

Luister naar het geheel, daarmee kun je knopen doorhakken.

In de studio zitten met de band kan van best confronterend zijn. De muziek die je gewend bent om te horen in de repetitie ruimte of live op het podium klinkt vaak anders als je het terug luistert in een controlroom van een muziekstudio. Vaak ga je als individu in detail naar jezelf luisteren. Elke ghostnote en fill worden bekritiseerd. Hierdoor zal je waarschijnlijk nooit de beste take spelen. Maar hey, een schilderij is ook nooit ècht af. Probeer naar het totaal plaatje te luisteren. Als het grooved dan heb je al heel wat winst in de pocket. Je kunt altijd nog wat dingen bewerken in post-productie. Maar een take die 80% staat als een huis is vaak al oké!

Neem op tijd even pauze.

Als je met de band een opnamedag boekt begin je vaak met het opbouwen en sound checken van alle instrumenten. Onderschat dit niet, want dit duurt vaak een hele ochtend. Soms wel een hele dag, maar dat is voor bands die heel diep willen graven naar een specifieke sound.
Over het algemeen komen bands om 09:30 binnen en kunnen we na de lunch vaak ‘voor het echt’ opnemen. Als alles volgens schema gaat is het handig om even een koffie pauze in te lassen na twee songs. Dit geeft je weer een nieuwe boost voor het opnemen van de rest van je songs.

Wij brengen jullie muziek naar een hoger niveau!

Ben je geïnteresseerd om jouw muziek op te nemen in een professionele studio? Dan ben je bij Fields Studio aan het juiste adres. Met vele jaren ervaring kun je professioneel advies en van hoog kwaliteit opnames verwachten. Mail of bel ons om jouw nieuwe muziek te realiseren