De beste microfoon voor een podcast

Je bent er klaar voor om een podcast te maken, maar welke microfoon moet je eigenlijk gebruiken? Om een goed geluid meer te zetten moet je beginnen bij een goede microfoon. Gelukkig hoeven deze microfoons niet super duur te zijn. Maar is een microfoon het enige wat je nodig hebt voor een goed klinkende podcast?
In dit artikel helpen we je verder om een perfect geluid neer te zetten voor jouw podcast!

 

Lees meer…

Location, location, location

Ja, de titel zegt het al. Je kunt de beste en duurste microfoon kopen die je maar wilt, maar als je in een slechte ruimte je podcast gaat opnemen moet je nog steeds veel oplossen in post-productie.

Daarom raden we aan om een ruimte te zitten waarbij je de ruimte zelf zo min mogelijk hoort. Luister naar de reflecties van de ruimte door te klappen in je handen. Als je veel terug krijgt van de ruimte is dit een slecht teken.

Je kunt met absorberende panelen dit probleem oplossen. Of in je kledingkast een leuke podcast opnemen over de nieuwste kledingtrends.

Microfoon opties

Er zijn heel wat microfoons die je kunt gebruiken om geluid op te nemen. Maar welke microfoon is de beste voor jouw podcast? Het liefst wil je een microfoon die helder klinkt en geen ruis heeft.

Probeer daarom te kijken naar een condensator microfoon tijdens het opnemen van een podcast. Wij gebruiken graag de charter oak e700. Dit is een te gekke condensator microfoon met een helder en open geluid zonder bijkomende ruis. We hebben er hier twee van, ook wel handig. Soms gebruiken we de Shure sm7b, deze zie je héél vaak bij podcasts.

We raden wel aan om een cloudlifter er tussen te zetten, want deze microfoon heeft heel wat gain nodig.

Het perfecte microfoon standaard

Nu we toch bezig zijn kunnen we het gelijk hebben over een standaard voor de microfoon. Zonder standaard kun je moeilijk een microfoon vasthouden, toch? In je handen een microfoon vasthebben is geen goed idee, want als luisteraar ga je waarschijnlijk gek worden van al dat gerommel wat je er gratis bij krijgt.

Daarom is het gebruiken van een standaard erg handig voor het opnemen van een podcast. Zorg ervoor dat deze los staat van de grond (of ontkoppeld wordt door rubbere poten). Dit zorgt ervoor dat je gedreun van lopende mensen, tikkende voeten of rijdende auto’s niet zal horen.

Laag af!

Als je hond Laag zou heetten zou hij nu zijn gaan zitten. Maar wat we met ‘laag af’ bedoelen is dat je al het onnodige laag weg haalt met een filter of eq (equalizer).

Buiten het gebruik maken van een goed standaard raden we je ook aan om een laag af filter te gebruiken zodat je het sublaag van bijvoorbeeld een airco unit of langsrijdende vrachtwagen weg kan halen.

Bij Fields Studio gebruiken we high-tend opnameapparatuur om dit soort opnames professioneel te laten klinken.

Wij gebruiken de beste gear voor het beste resultaat voor jouw podcast

Kom je er zelf niet helemaal uit en wil je liever al deze technische dingen overlaten aan een ervaring opname engineer? Wij helpen je graag bij het realiseren van jouw podcast.

Laat wat van je horen via de mail of bel ons even zodat we alles op een rijtje kunnen zetten.